Wie begon met het verduurzamen van de schoenenindustrie?

Geplaatst op

Na de olie-industrie is de kledingindustrie de meest vervuilende industriesoort ter wereld. Niet gek dat er al vroeg alternatieven ontstonden voor de massaproductie in landen als China en Bangladesh en India. Het schoenenmerk Veja begon al in 2005 met het maken van eerlijke, duurzame schoenen. In deze blog komen we meer over dit schoenenmerk te weten.

Transparant

Met een fabriek in Brazilië waar de arbeiders eerlijk betaald worden en de grondstoffen lokaal worden ingekocht loopt Veja voorop in het verduurzamen van de schoenenindustrie. Ze gebruiken biologisch katoen en ecologisch gelooid leer. Een andere goede eigenschap van dit merk is dat ze transparant zijn richting de buitenwereld. Op hun website kun je verschillende rapporten, offertes en testen terugvinden. Zo hebben ze vrijgegeven dat de productiekosten per schoen ongeveer 20 euro zijn. Vervolgens hebben ze bij een Chinese fabriek een offerte opgevraagd. Hieruit bleek dat ze dezelfde schoenen daar voor ongeveer 5 euro per schoen konden laten maken. Veel goedkoper maar ook veel slechter voor het milieu.

Veja collecties

Nu we weten over wat voor soort merk we het hebben moeten we de collecties even bespreken. De veja dames collectie heeft zowel hippe sneakers als een hardloopcollectie. Je kan de schoenen herkennen aan een V vorm op de zijkant van de schoen. Deze kenmerkende V is ook te vinden op de kinderschoenen en de veja heren collectie. De sneakers zijn te krijgen met verschillende kleuren en type zolen zodat er voor iedere sneaker fan wel iets tussen zit. Een ander bijkomend voordeel van de Veja schoenen is dat prijs niet extreem hoog ligt vanwege de titel duurzaam. Dit betekent dat ook mensen met een kleinere portemonnee de sneakers kunnen betalen. De prijs voor Veja schoenen ligt tussen de 80 en 150 euro.

Goed voorbeeld doet volgen

Tegenwoordig gaan steeds meer schoenmerken om naar een duurzamere productie. Je moet voor de grap eens gaan letten op de verschillende keurmerken die in spotjes aanwezig zijn tegenwoordig. Voordat je bij een ander duurzaam merk schoenen gaat kopen moet je eerst zorgvuldig controleren of de schoenen wel echt duurzaam gemaakt zijn. Tegenwoordig zijn er namelijk veel bedrijven die ermee adverteren terwijl het product nog steeds uit die Chinese fabrieken komen die geen eerlijk salaris uitbetalen en de milieuregels aan hun laars lappen. Als na een kort website bezoek blijkt dat de schoenen inderdaad duurzaam worden gemaakt kun je ze gaan bestellen en dat is natuurlijk wel zo goed om te weten.

Geef een reactie