Een teek verwijderen van uw hond of kat in 8 eenvoudige stappen

Geplaatst op

Het is weer die tijd van het jaar – teken zijn in volle gang en op zoek naar hun volgende maaltijd. Als u een hond of kat heeft, kan dat uw huisdier zijn. Teken kunnen een aantal ziekten bij zich dragen die zowel voor u als uw huisdier schadelijk kunnen zijn, dus is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek verwijderen van een hond is kinderspel na het lezen van deze blogpost.

Hoe ziet een hondenteek eruit? 

Een teek is een uiterst klein diertje van ongeveer 1-3 mm. Daarom is het eenvoudig om ze te negeren, zeker als de teek nog niet volgroeid is en uw hond een dikke, lange vacht heeft. Een speldenknop tot enkele millimeters groot, de teek is dan plat. De monddelen van een teek dienen om zich met de huid te verbinden. Als ze helemaal ingezogen zijn, vallen ze meer op. Ze lijken op een wrat met poten die donker of grijs van kleur is. Teken hebben soms nog vrije toegang tot de vacht op zoek naar een plekje om zich vast te hechten. Ze klampen zich vooral vast op de licht behaarde plekken van uw hond, zoals de oren, nek, huidplooien, liezen en oksels. 

Hoe kunnen teken mijn hond of kat besmetten? 

In bossen, duinen, heidevelden, beschutte weilanden, parken en tuinen kunt u overal in het land teken aantreffen. Zoals men vroeger dacht, maken ze daarin geen onderscheid tussen hoog en laag gras. Honden hebben meer kans op een tekenplaag dan katten, die seizoensgebonden is. De Dermacentor teek piekt in september t/m november en maart t/m april, terwijl de activiteit van de schapenteek voornamelijk van maart t/m december is. 

Teken verwijderen in acht eenvoudige stappen:

1. Doe een paar handschoenen aan. Teken kunnen ziektes overbrengen, dus het is belangrijk om contact met ze te vermijden.

2. Zoek de teek. Teken zitten meestal rond het hoofd, de nek en de oren.

3. Gebruik een pincet om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken. Gebruik het liefst een tekentang voor een hond om precies te kunnen werken.

4. Trek de teek voorzichtig weg van de huid. Wees voorzichtig om de teek niet te pletten, want dan kunnen ziektedragende vloeistoffen in de wond terechtkomen.

5. Plaats de teek in een afgesloten container. Deze wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

6. Desinfecteer de wond.

7. Controleer uw huisdier op tekenen van ziekte. Teken kunnen een aantal ziekten bij zich dragen, dus het is belangrijk om op veranderingen in de gezondheid van uw huisdier te letten.

8. Praat met uw dierenarts over tekenpreventie. Er zijn een aantal producten beschikbaar die kunnen helpen om teken van uw huisdier weg te houden.
 

 

Geef een reactie